Web Analytics Made Easy - Statcounter

اسلام آباد - ایرنا - بسیاری از آداب و سنن مردم پاکستان با هند به دلیل اشتراکات دیرینه فرهنگی و تاریخی با یکدیگر مشابه است، برگزاری مراسم ازدواج و عروسی نیز از این مهم مستثنی نیست هر چند دو کشور از لحاظ مذهبی اختلافات عمیق با یکدیگر دارند، اشتراکات دو ملت در حوزه فرهنگ و هنر توانسته است بر دیگر آداب و سنن تاثیر عمیق بگذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایرنا، تنها فرقی که بین آیین عروسی مردم مسلمان پاکستان و مردم هند مشاهده می شود رسم نکاح یا عقد است که این رسم در پاکستان کاملا به صورت اسلامی صورت می گیرد .
قبل از تشکیل کشور مستقل پاکستان در سال 1947 میلادی مسلمانان و هندوها در جوامع شهری و روستایی در کنار همدیگر زندگی می کردند به همین علت بسیاری از مراسم و اعیاد غیر مذهبی آنها با یکدیگر مشترک بود.
اما در زمانی کنونی بیشتر مردم پاکستان که دارای تمایلات مذهبی هستند، از انجام مراسم غیر اسلامی که تحفه کشورهای غربی برای بسیاری از کشورهای اسلامی است، خودداری می کنند و به جای آن ترجیح می دهند با پیروی از رسم و رسومی که از اجداد و نیاکان به ارث برده اند، این مراسم را با کمال سادگی بی پیرایگی و اسلامی برگزار کنند.
ازدواج در پاکستان از دیدگاه مردم این کشور تنها رسیدن دو جوان به یکدیگر نیست، بلکه ازدواج نقش مهمی در تحکیم روابط بین خانواده داماد و عروس دارد.
پاکستان دارای جوامع گوناگونی است به گونه ای که هر یک از ایالت های سند، پنجاب ،خیبرپختونخواه، بلوچستان، کشمیر و گیلگیت بلتستان، رسم و رسوم ویژه برای مراسم ازدواج دارند.
مثلا مراسم ازدواج ساکنان ایالت پنجاب که پرجمعیت ترین ایالت پاکستان به شمار می رود، نسبت به ایالت پشتون نشین ایالت خیبرپختونخواه بسیار مختلف است.
البته ممکن است مراسم ازدواج در شهرها و روستاهای یک ایالت نیز نسبت به همدیگر متفاوت باشد و هر یک از ساکنان یک روستا آیین های خاصی برای برگزاری ازدواج داشته باشند .
در بیشتر شهرهای و مناطق پاکستان والدین نقش اساسی در انتخاب عروس و داماد دارند، بنابراین بیشتر جوانان به صورت کاملا سنتی زندگی مشترک را آغاز می کنند.
مراسم خواستگاری نخستین مرحله پیوند دو جوان برای آغاز زندگی جدید است و در صورتی که دو طرف با پیوند مقدس ازدواج موافق باشند رسم رد و بدل کردن انگشتر نامزدی و بستن بازوبند موسوم به 'امام ضامن ' به بازوان عروس و داماد برای حفاظت از شر حسودان و نااهلان صورت می گیرد.
با وجود رسم و رسومات گوناگون در شهرهای مختلف مراسم عروسی در سراسر پاکستان دارای سه مرحله است، نخست رسم حنا که همان رسم حنابندان است بعد رسم نکاح و در آخر دادن ولیمه.
در پاکستان هزینه رسم نکاح از سوی خانواده عروس و رسم ولیمه از سوی خانواده داماد تامین می شود.
رسم حنا نیز قبل یا بعد از مراسم نکاح صورت می گیرد که در آن خانواده عروس و داماد به صورت مشترک و تنها با حضور آشنایان آن را با شور و حال وصف ناپذیر برگزار می کنند.
همانند بسیاری از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی در بیشتر مناطق پاکستان به غیر از منطقه بلتستان در شمال پاکستان نیز خانواده عروس مجبورند برای دختر خود جهیزیه تهیه کنند که البته این رسم در منطقه بلتستان نیز آغاز شده است.
در برخی از مناطق ایالت پنجاب خانواده پسر از خانواده عروس حتی مقدار جهیزیه را نیز تعیین می کنند.
این رسم پیامدهای بدی برای جامعه فقیر و روستایی پاکستان داشته است، زیرا بسیاری از خانواده های عروس برای حفظ آبرو و عزت خانوادگی با سختی فراوان مجبورند جهیزیه تدارک ببینند.
اما این رسم از سوی خانواده های تحصیل کرده شهری که از وضعیت مالی خوبی برخوردار نیستند نادیده گرفته می شود.
در مناطق روستایی ایالت خیبرپختونخواه پاکستان، خانواده داماد قبل از مراسم عروسی و بعد از مراسم عقد یا نکاح به رسم هدیه به خانواده عروسی مبلغی اعطا می کنند تا آنها بتوانند وسایل زندگی اولیه را تهیه کنند.
در دیگر مناطق پاکستان از جمله در منطقه گیلگیت بلتستان پس از رسم خواستگاری، خانواده داماد چند دست لباس را برای عروس به نشانه پذیرفتن عروس آینده خود خریداری کرده و پس از آن هر دو خانواده ضمن تعیین تاریخ برای دیگر رسم ها، خود را برای مراسم عروسی آماده می کنند.
مراسم عروسی در مناطق شهری یکسان است اما در مناطق روستایی دارای رسم و رسوم بسیاری می باشد به نحوی که اگر یکی از این سنت ها به صورت دقیق ادا نشود ناراحتی طرف مقابل را در پی خواهد داشت.
در پاکستان برای مراسم عروسی فصل ها و ماه های خاصی در نظر گرفته می شود، در این کشور اسلامی در ماههای محرم صفر و ماه مبارک رمضان مراسم عروسی برگزار نمی شود.
جشن عروسی بیشتر در روزهای اعیاد مذهبی و ملی برگزار می شود مثلا بیشتر مردم ترجیح می دهند که جشن عروسی در ماه ربیع الاول و میلاد پیامبر گرامی اسلام صورت گیرد و بیشتر شیعیان نیز زادروز ائمه اطهار را به عنوان روزهای مبارک برای مراسم های مختلف ازدواج تعیین می کنند.
در مناطق روستایی نیز مراسم عروسی بیشتر در فصل پاییز و زمستان که فعالیت های کشاورزی کاهش می یابد صورت می گیرد .
یکی از ویژگی های مراسم عروسی در پاکستان استفاده مردم از لباس سنتی است، 98 درصد عروس و دامادها در پاکستان لباسی کاملا سنتی بر تن می کنند.
خرید و تهیه لباس عروس و داماد برای بیشتر اقشار قشر فقیر در این کشور بسیار مشکل است اما عروس دامادها چاره ای جز تهیه آن ندارند در برخی از مناطق رسم است که داماد قبل از مراسم عروسی چند دست لباس به عنوان هدیه به عروس بدهد.
در بیشتر شهرها و مناطق پاکستان همچنین داماد موظف است به مقدار وسع خود جواهر طلا برای عروس خریداری کند.
البته در خانواده های مرفه و ثروتمند، عروس از پدر ، مادر، برادر و دیگر فامیل های نزدیک از جمله دایی، عمو، عمه و خاله طلا و جواهر به رسم هدیه دریافت می کند .
در بیشتر مناطق پاکستان پس از برگزاری مراسم خواستاری و نکاح عروس و داماد تا زمان برگزاری مراسم عروسی همدیگر را نمی بینند.
عروس چند روز قبل از مراسم عروسی با پوشیدن لباس زرد از خانه خارج می شود.
در مراسم عروسی نیز هنرمندان موسیقی با آهنگ های شاد و محلی سعی می کنند، میهمانان را سرگرم کنند.
در یکی از آیین هایی که هنوز در پاکستان رواج دارد، صورت داماد قبل از ورود به سالن عروسی با گل رز پوشانده می شود و هنگامی که عروس وارد سالن عروسی شد، از وی نیز رونمایی می شود.
' دهلکی' از گروه های موسیقی سنتی در پاکستان است که شالی زرد بر سر می بندند و با طبل و شیپور سعی می کنند به مجلس رونق ببخشند .
رسم ' حنا و مهندی ' یکی از مهم ترین عناصر مراسم عروسی در این کشور اسلامی است که درست یک روز قبل از مراسم عروسی صورت می گیرد.
در این مراسم اعضای نزدیک به عروس و داماد در محلی جمع می شوند و بر روی دستان عروس نقش و نگارهای زیبایی با حنا طراحی می کنند.
زمان برگزاری این رسم اقوام نزدیک به عروسی و داماد با نداهای بلند و مختلف برای زوج جوان زندگی پربرکتی را آرزو می کنند .
رسم 'باراد' یا خداحافظی نیز از مهم ترین رسومات مراسم عروسی در پاکستان است.
این رسم که اواخر مراسم عروسی صورت می گیرد، خانواده داماد به همراه جمع دیگری از فامیل های نزدیک به صورت گروهی عروسی را به منزل داماد می برند که غالبا عروس با گریه از پدر و مادر و دیگر اعضای خانواده خود وداع می کند.
زمان برگزاری مراسم عقد که در پاکستان 'نکال' گفته می شود نیز همانند رسم ایرانی نکاح خوان با خواندن آیاتی چند از کلام الله مجید عبارت ' آیا می توانم شما را به عقد فلانی درآورم' را می خواند که این جمله را سه بار تکرار می کند و عروس نیز در دفعه سوم رضایت خود را اعلام می کند .
گذشته از لباس های رنگارنگ و متنوع که مردم پاکستان به دلیل تاثیر پذیری از فرهنگ شبه قاره در مراسم ازدواج و عروسی زینت بخش تن خود می کنند، دیگر سنت های این رسم مقدس از جمله نحوه خواستگاری و حنا بندان با رسم و رسومات اقوام مختلف در مناطق روستایی در ایران فرق چندانی نمی کند.
با این حال به رغم تاثیر رسانه های غربی در جوامع اسلامی و تبلیغ فرهنگ غربی در این رسانه ها که مراسم عروسی به مراسم لهو و لعب تبدیل می شود خانواده های پاکستانی ترجیح می دهند زندگی مشترک و جدید جوانان با پیروی از مراسم های سنتی ملی و اسلامی در فضایی سالم آغاز شود.
آساق**6125*1144*سیدبهادر حسینی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۸۳۱۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پلمب یک تالار به دلیل تیراندازی و لغو پروازهای فرودگاه خرم‌آباد

به گزارش خبرگزاری مهر، علی حسنوند در سخنانی با اشاره به تیراندازی در مراسم‌های عروسی در تالار «افلاک» خرم‌آباد، اظهار داشت: این تیراندازی‌ها موجب اختلال در روند پروازهای فرودگاه خرم‌آباد و همچنین لغو برخی از پروازهای این فرودگاه شده است.

وی در ادامه با اشاره به چندین بار تذکر به مدیر این تالار در راستای جلوگیری و ممنوعیت تیراندازی در تالار، گفت: با وجود این تذکرات، اما موضوع مورد بی‌توجهی مدیر تالار قرار گرفت که در این راستا با دستور دادستانی تالار پلمب شد.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز لرستان با اشاره به‌رسم تیراندازی هوایی در برخی مراسم‌های شادی و عروسی، گفت: این امر موجب نارضایتی مردم و همچنین وقوع حوادث ناگوار می‌شود که در این راستا برای حفظ امنیت و نظم عمومی با خاطیان دراین‌رابطه برخورد قاطع صورت می‌گیرد.

کد خبر 6096425

دیگر خبرها

  • برگزاری جشن‌های مادرانه در مساجد برای ترغیب مادران به فرزندآوری
  • پلمب یک تالار به دلیل تیراندازی و لغو پروازهای فرودگاه خرم‌آباد
  • آئین تجلیل از خانواده معظم ۲۰شهید روحانی و طلبه ورامین️ برگزار شد
  • ماجرای کلیپ جنجالی یک عروس ۱۴ساله
  • لغو مراسم آیینی سنتی کومسای در هورامان کردستان به دلیل بارندگی
  • برگزاری مراسم سالگرد پدر ۴ شهید دفاع مقدس در مبارکه
  • نمایش فیلم تئاتر «عروسی خون» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
  • نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی
  • راه‌اندازی مدرسه هنر در کاشان
  • (ویدیو) فرآیند تهیه ترشی سیر به روش سنتی یک خانواده روستایی آذربایجانی