Web Analytics Made Easy - Statcounter

سوسن چلچراغ با نام علمی لی لیوم بوری، گونه کمیابی در روستای داماش شهرستان رودبار است که خرداد هرسال، در بازه زمانی ۲۰روز به گلدهی می رسد. ذخیره‌گاه ژنتیکی این گل که ثبت ملی است، توسط محیط زیست محصور شده است.

خبرگزاری شبستان_ رشت، مهری شیرمحمدی؛ دره زیبای داماش، همچون نگین سبزی در کوه‌های خشک و کم درخت بخش عمارلو افتاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از شهر لوشان در جنوبی‌ترین قسمت گیلان که به سمت شهر جیرنده بروید، روستاهای ییلاقی بخش عمارلو خود را نشان می‌دهد. ییلاق بره‌سر بخاطر گوسفندانش معروف شده و داماش یادآور تیم فوتبال معروفی در گیلان.

 

چشمه داماش فقط نام یک آب معدنی و کارخانه معروف آن نیست. این روزها اگر به داماش بروید، سوسن‌های چلچراغ، طبق‌های گل خود را باز کرده است. اگر از جاده رشت- توتکابن به سمت داماش، می‌روید، مراقب پیچ‌های تند و گردنه های مسیر «پشتکلا» و جاده‌ای که فقط نامی از آسفالت را یدک می‌کشد، باشید. از کوه‌های بره سر که عبور کردید، پیچ و خم جاده، تو را به دره‌ای می‌رساند که سرسبزی‌اش همه را محسور می‌کند و از اینهمه سبزی در کوه‌های خشک منطقه عمارلو شگفت زده می‌شوید.

کاش این دهکده زیبا نیز مانند بسیاری از ییلاق‌های گیلان در تسخیر ویلاسازان قرار نمی‌گرفت و سوسن چلچراغ آزادانه‌تر رشد می‌کرد و تکثیر می‌شد.

 

بی تردید خرداد گرم سال ۱۳۵۴ که «لدر بوری» گیاه‌شناس فرانسوی، به داماش رفته بود، تک و توک خانوارهای روستایی در داماش زندگی می‌کردند. مردم داماش بی‌آنکه بدانند گل سوسن منطقه‌شان یک گونه کمیاب در دنیاست، این گیاه زیبا را در باغچه خانه‌شان داشتند تا اینکه بوری با معرفی آن، گل منحصربه‌فردشان را به نام خودش«لی لیوم بوری» در جهان ثبت کرد. بعد از ثبت لی لیوم بوری در موزه لور پاریس، این گونه کمیاب در سرتاسر جهان معرفی شد و کم کم پای گیاهشناسان و سپس طبیعت‌گردان و مسافران برای دیدن نوعی از سوسن که در دوره کوتاهی در دره داماش گل می‌دهد، باز شد.

 

تا پیش از شیوع ویروس کرونا، محیط زیست شهرستان رودبار جشنواره‌ای برای سوسن چلچراغ در محل رویش این گونه کمیاب برگزار می‌کرد. اما معرفی همانا و استقبال بیش از حد علاقمندان موجب شد محیط زیست با فنس کشی یک هکتار از رستنگاه این گل، بازدیدها را محدود و ذخیرگاه ژنی این گیاه را بیشتر حفاظت کند.

 

یکی از اهالی منطقه درباره این گل می‌گوید: سوسن چلچراغ از گذشته‌های دور در داماش رشد می‌کرد و اهالی داماش در خانه‌های خود پرورش می‌دادند. قدیمی‌ها می‌گفتند این گل نور می‌دهد. شاید به‌خاطر آنکه گل‌هایش شبیه چراغ لاله‌‌های قدیمی است. دوره گل دهی این نوع سوسن، بسیار محدود است و معمولا بین خرداد و تیر ماه گل‌دهی سوسن چلچراغ آغاز می شود. البته بستگی به شرایط آب و هوایی آن سال هم دارد. اگر دوره سرمای هوا طولانی‌تر باشد، سوسن اواخر خرداد باز می‌شود. اگر مثل امسال گرم باشد، زودتر باز می‌شود.

 

علی خورگامی می‌افزاید: زمان گلدهی سوسن، حفاظت‌های اداره محیط زیست هم بیشتر می‌شود. محیط زیست بخش زیادی از محل رویش سوسن چلچراغ را فنس کشی کرده است. قبلا نگهبان اجازه می‌داد بازدیدکنندگان به صورت محدود و از یک راه ویژه از سوسن‌ها دیدن کرده و عکس بگیرند ولی باز شاهد لگد مال شدن و گاها چیدن سوسن‌ها بودیم.

از پشت فنس‌های اداره محیط زیست می‌توان گل‌های سفید لی لیوم بوری را دید. ساقه این گل، قامت بلندی دارد و گل‌های آن به صورت واژگون شکفته شده است. شکوفه های این گل با رنگ سفید و لکه‌های متعدد بنفش تیره و معطر، به صورت واژگون باز شده و انتهای گلبرگ‌های آن پوشیده از دانه‌های برجسته و پرچم‌های بسیار بلند است.

 

به گفته محیط بان سوسن چلچراغ، در بالاترین حالت، ۱۵غنچه بر روی یک پایه رشد می‌کند و به تدریج طبقه طبقه باز می‌شود و از ابتدای گل‌دهی تا خشک شدن گلها، تقریبا ۱۵ روز طول می‌کشد. به دلیل شکل قرارگیری گل‌ها و واژگون بودن آن اهالی داماش این گل را سوسن چلچراغ نامگذاری کرده اند.

 

عزیز رهبر می‌افزاید: سوسون چلچراغ، یکی از آثار طبیعی استان گیلان و به‌عنوان یک اثر طبیعی در سال ۱۳۵۵ثبت شده است و به همین دلیل تحت حفاظ بیشتر محیط زیست قرار دارد.

 

سرپرست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان رودبار، هفتم خرداد خبر داد که اثر طبیعی ملی سوسن چلچراغ در داماش شروع به گلدهی کرده است. علی فروهی در گفتگو با خبرنگار شبستان درباره دوره گلدهی این گونه کمیاب سوسن اظهار کرد: دوره گلدهی سوسن چلچراغ ۲۰روز از آغاز گلدهی است و بسته به شرایط آب و هوایی تا ۳۰خرداد ادامه دارد.

 

وی با بیان اینکه تاکنون هفت جشنواره سوسن چلچراغ برگزار شده است، افزود: آخرین جشنواره سال ۹۸ برگزار شد و امسال نیز بخاطر شرایط کرونا، امکان برگزاری جشنواره نیست ولی بازدید کنندگان می‌توانند از پشت فنس گل‌های سوسن را ببینند ولی ورود به محوطه باغ ممنوع است.

فروهی همچنین گفت: سوسن چلچراغ پس از معرفی توسط لدربوری، در سال ۱۳۵۵ به عنوان یک اثر طبیعی ملی با پراکنش طبیعی ملی ایران به ثبت رسید. ذخیره‌گاه ژنتیکی این گونه کمیاب توسط اداره محیط زیست محصور شده و پاسگاه محیط بانی توسط محیط زیست شهرستان رودبار به صورت شبانه‌روزی محافظت می‌شود.

 

فروهی با بیان اینکه تکثیر این گونه به صورت مصنوعی تاکنون امکان پذیر نشده است، تصریح کرد: در اقلیم های مشابه داماش، نظیر برخی نقاط مرتفع گیلان، غرب مازندران و اردبیل گزارش شده است.

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: روستای داماش سوسن چلچراغ اثر طبیعی ملی شهرستان رودبار گونه کمیاب سوسن چلچراغ محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۶۳۵۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نجات ۹ قطعه کبک وحشی از شکارچیان متخلف در سقز

ایوب شریفی اظهار داشت: با بررسی و تحقیقات محرمانه و رصد کامل محل اختفا، ۲ متخلف که اقدام به نگهداری و خرید و فروش پرندگان وحشی در مرکز نگهداری خود کرده بود شناسایی و دستگیر شدند.

سرپرست اداره حفاظت محیط زیست سقز افزود: با اخذ حکم از مراجع قضائی و هماهنگی و همکاری لازم با پاسگاه و همکاری یگان حفاظت محیط زیست شهرستان در تفتیش و بازرسی از محل مذکور، ۹ قطعه کبک وحشی و ۹ قفس چوبی از متهمین کشف و ضبط شد.

وی بیان کرد: عرضه، نگهداری و خرید و فروش پرندگان وحشی بدون اخذ مجوز از محیط زیست بر اساس قانون شکار و صید جرم است و با متخلفین برخورد قانونی می‌شود.

کبک‌ها ارزش اکولوژیکی بالایی در چرخه حیات دارند، در فصل پاییز و زمستان که حشره سن به زیر بوته گیاهانی مانند گون و درمنه روی می‌آورند کبک‌ها از این حشره تغذیه کرده و با کنترل بیولوژیکی آن که آفت محصولات گندم و جو است کمک شایانی به حفظ کیفیت محصولات کشاورزی می‌کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • سلاجقه: از برقی کردن وسایل نقلیه در تهران حمایت می‌کنیم
  • تلاش برای افزایش ضریب حفاظت گوزن زرد در ارسنجان
  • دستگیری متخلفان شکار غیر مجاز در منطقه حفاظت شده هلن
  • پلمب دو واحد شن و ماسه در یزد
  • رئیسی: حفاظت از محیط‌زیست باید مردمی شود
  • نجات ۹ قطعه کبک وحشی از شکارچیان متخلف در سقز
  • بازدید رایگان از موزه تاریخ طبیعی محیط زیست گیلان در روز ملی موزه‌ها
  • علت آلودگی هوا و محیط‌زیست قم چیست؟
  • جزئیات کشف لاشه پلنگ در منطقه شکار ممنوع فریمان
  • ساماندهی ۹۰ تن نخاله ساختمانی با اجرای یک پویش در استان مرکزی